Ga naar inhoud

metalig tikgeluid bij in beweging zetten auto (opgelost)


ZReihe

Aanbevolen berichten

Ik hoor sinds een tijdje een metalige tikgeluid bij het in beweging zetten van de auto (wegrijden naar voren en achteren). Het kan - zo lees ik op internet - van alles zijn dus ik heb de specialist waar de auto in onderhoud is gevraagd een diagnose te stellen en het probleem op te lossen. De auto is op de brug geweest en de conclusie is dat het geluid vanuit het differentieel komt. Ik was verbaasd dat dat mogelijk is met 92k op de klok, maar het schijnt te kunnen. Probleem is dat het differentieel niet meer nieuw leverbaar is en er een gereviseerd (ruil-) exemplaar wordt gezocht. Ik dacht dat gebrekkige onderdelenvoorziening enkel bij Alfa Romeo kon gebeuren (mijn vorige cabrio was een Spider 916). Het contact van de garage heeft nog niet gereageerd, dus de auto staat weer thuis. Het geluid wordt niet minder, dus ik zal de auto minder gebruiken in de hoop dat het snel wordt opgelost. Baal er wel van.

aangepast door ZReihe
Link naar reactie

Normaliter zijn er weinig problemen met de diffs, zeker bij deze km stand, tenzij er olie uitgelekt is.

 

Als het bij jou echt 100% zeker het diff is - niet eenvoudig eenduidig te concluderen puur op basis van geluid - dan zou ik de diff olie er uit laten lopen. Als dat vol met metaaldeeltjes zit dan weet je hoe laat het is. Als het schoon is maar er veel te weinig in zat, dan kun je eerst met nieuwe diff olie proberen. Check ook even goed op lekken.

 

Link naar reactie

Ze hebben olie uit het differentieel laten lopen. De dif-olie was schoon en er zijn geen sporen van lekkage. Eerst was de kruiskoppeling verdacht, maar die was prima. Zeg het maar…

 

Naschrift. Er is contact geweest met het revisiebedrijf. De auto gaat volgende week naar de specialist om (in beginsel) het differentieel te demonteren. Men gaat daarbij alles rondom het differentieel zekerheidshalve (nogmaals) goed checken om te voorkomen dat het differentieel nodeloos wordt verzonden voor revisie.

aangepast door ZReihe
Link naar reactie

Kun je ook lokaliseren waar het geluid vandaan komt? Anders gezegd, weet je zeker dat het vanuit je diff komt?

Wat gebeurt er bijvoorbeeld als je van een klein stoeprandje af rijd? Hoor je dan ook een metalig geluid en zo ja, nog steeds vanuit diezelfde hoek?

 

Link naar reactie
  • Administrator

Ik heb dit ook maar niet constant. Mijn dealer zei ook speling in de diff. Hebben meerdere type BMW‘s last van maar kan geen kwaad, het is blijkbaar op te lossen met “vul plaatjes”.

Link naar reactie
12 uren geleden, ericvanb zei:

Kun je ook lokaliseren waar het geluid vandaan komt? Anders gezegd, weet je zeker dat het vanuit je diff komt?

Wat gebeurt er bijvoorbeeld als je van een klein stoeprandje af rijd? Hoor je dan ook een metalig geluid en zo ja, nog steeds vanuit diezelfde hoek?

 

Ze hebben de auto op de brug gehad en er heeft iemand onder gestaan die het geluid lokaliseerde. Ik vertrouw er op dat ze weten wat ze doen.

Link naar reactie
1 uur terug, Ruud-Z4 zei:

Ik heb dit ook maar niet constant. Mijn dealer zei ook speling in de diff. Hebben meerdere type BMW‘s last van maar kan geen kwaad, het is blijkbaar op te lossen met “vul plaatjes”.

Ik krijg de indruk dat het geluid sterker wordt en vind dat geen prettig idee. Volgende week gaat de auto weer naar de garage en daar worden alle (ook door het revisiebedrijf) aangedragen oorzaken gecheckt en als het echt het differentieel blijkt te zijn wordt deze verzonden voor revisie.

 

Ik zelf kan het me lastig voorstellen dat het differentieel stuk is. 92k op de klok, er komt schone olie uit en er komt geen zagend geluid uit. Maar goed, ik ben geen monteur.

  • Like 1
Link naar reactie
  • ZReihe wijzigde de titel naar metalig tikgeluid bij in beweging zetten auto

Kleine update. Het blijkt toch echt het differentieel te zijn. Deze is gedemonteerd en naar Hardeman gezonden, begrijp ik. Wordt vervolgd dus.

  • Like 1
Link naar reactie

Jeetje wat een pech, en dan bij zo'n lage km stand. Of je hebt gewoon een pech exemplaar, of wellicht is er ooit iets tegen het diff aangeklapt. Ik neem aan dat ze bij revisie ook checken op lekkage, maar vraag het even voor de zekerheid.

Link naar reactie

Het oordeel van Hardeman is dat het differentieel in orde is en dat alles binnen de marges is. Dus het differentieel wordt weer (terug)gemonteerd. Alle ophangrubbers worden preventief vervangen en alle bouten rondom worden gecontroleerd..... Wordt vervolgd dus weer.

  • Like 1
Link naar reactie
  • 2 weken later...

Ik ben net terug van vakantie, vandaar een wat late reactie. Het geluid lijkt op het geluid uit een filmpje dat al eerder werd gepost. 

 

 

Ik heb de auto net weer opgehaald. Differentieel is volgens Hardeman volgens de specificaties. Alle rubbers rondom het differentieel zijn preventief vervangen. Er zijn 'vlakke pakkingen' van de uitlaat vervangen. De velgnaven zijn geschuurd en de aandrijving is nogmaals gecontroleerd, waarbij niets vreemds is geconstateerd. Desondanks is het knakkend geluid (achter in de auto) er nog vlak na het in beweging zetten van de auto. De specialist weet niet waar het nog in kan zitten.

 

Ik constateerde zelf dat de slotbouten van de auto klaarblijkelijk ooit eens zijn vervangen door gewone (afwijkende) bouten. Ik denk dat ik daar nieuwe originele slotbouten op laat zetten. Je weet nooit. Verder overweeg ik bij een volgende garagebezoek om de remblokken achter nog eens te controleren. Er moet ergens een (kleine) speling zitten.

aangepast door ZReihe
Link naar reactie

Goedemiddag, ik heb een soortgelijk probleem gehad met een e87 118i,er bleek speling op de spline van het pignon te zitten,ik heb er homokineet vet aan gesmeerd.

De moer wel eerst markeren die moet weer exact op dezelfde positie komen. hopenlijk lost dit het pronleem op.

 

Gr Bmw1980

bmw z4.pdf

Link naar reactie

Hartelijk dank voor jouw reactie. De omschrijving lijkt wel heel erg op wat ik ervaar. Ik heb het meteen doorgezonden naar de BMW-specialist waar ik de auto in onderhoud heb. Afwachten wanneer ik terecht kan (i.v.m. vakanties).

aangepast door ZReihe
Link naar reactie
  • 3 weken later...

Eind van deze maand heb ik een afspraak n.a.v. het bericht van bmw1980.

 

Ik zat gisteren een filmpje van Pieter van Eerde over de E85 te kijken dat hij net op Youtube had gezet. Op 3.07 rijdt hij weg en dan hoor je exact het knakkende geluid dat ik ervaar.

 

 

aangepast door ZReihe
Link naar reactie

Misschien hetzelfde,  ik heb het ooit gehad bij mijn E92.

Bleek een speling te zijn van cardanas naar diff. 

Heb het ooit gepost op het bmw3series forum. Incl foto wat de dealer toen gefikst had  (premium garant gelukkig).

Moet eens kijken of ik het kan terugvinden. 

Edit:  bijgevoegd bestand 👍

Screenshot_20230813_201714_Chrome.jpg

aangepast door Rol68
Bestand bijgevoegd
Link naar reactie
  • 2 weken later...

Nogmaals mijn hartelijke dank! Dit was inderdaad de oplossing. Het geluid is helemaal weg! De specialist waar ik de auto in onderhoud heb vond er niets over in de Europese database en was zeer verbaasd, maar heeft de instructie exact opgevolgd en het werkt!

  • Like 1
  • Thanks 1
Link naar reactie
8 uren geleden, Ruud-Z4 zei:

Mooi om te horen dat het is opgelost. Mag ik vragen wat dit heeft gekost?

De eerste rekening was een forse; diagnose, demontage van alles om bij differentieel te komen, verzenden differentieel naar Hardemann ter controle, monteren en vervangen rubbers, etc. Dan hebben we het bijna over een bedrag met drie nullen (inclusief btw). Zonder resultaat.

 

De tweede rekening heb ik nog niet, maar deze zal een stuk lager uitvallen (voornamelijk arbeid, materiaalkosten zijn verwaarloosbaar). De specialist gaf uit eigen beweging aan coulance toe te gaan passen.

Link naar reactie
  • Administrator

Dat die eerste een forse was had ik wel gedacht al had ik hem over de 3 nullen geschat. 
 

Hopelijk krijg je een mooie coulance en vallen de (2de) kosten reuze mee. 

Benieuwd of ik het de kosten waard vind om het te laten doen of dat ik er zelf in de winter aan ga beginnen.

 

 

Link naar reactie
  • ZReihe wijzigde de titel naar metalig tikgeluid bij in beweging zetten auto (opgelost)

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

  • Wie is er online   0 leden

    • Er zijn geen geregistreerde gebruikers deze pagina aan het bekijken
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.