Ga naar inhoud

dak problemen


MarcelloT

Aanbevolen berichten

dak problemen

Beste "Z" genoten, 

Neeeee gelukkig niet de dakmotor dit keer!

ik heb sinds een poos het volgende probleem: als ik het dak wil openen, gaat dat voor het grootste deel goed, dat is positief!

Maar bij het laatste stukje blijft het dak "hangen" en dat komt omdat het achterraam ..tja ergens op blijft hangen..niet goed opvouwt of zo.

Ik moet dan handmatig het achterruit wat bewegen en ergens overheen tillen waarna ik de procedure van het openen kan vervolgen.

NU kan ik redelijk probleem oplossend denken, maar ik kom er maar niet achter waar dat raampje op blijft hangen, en als ik het raam handmatig manipuleer  en het ergens overheen til, weet ik niet waar ik dat raam nu precies overheen til.

Je zou kunnen zeggen, lekker belangrijk nu, de wereld staat in brand, maar zolang het kan wil ik zolang mogelijk van mijn BMWtje genieten!

Ik heb een foto gemaakt maar die blijk te groot te zijn, maar goed dat is eigelijk een zielig plaatje van een prachtige Z4  met een dak wat voor 80% geopend is.

 

strekte allemaal in deze bijzondere tijd.

IMG_0883.jpg

aangepast door MarcelloT
Link naar reactie
  • Reacties 16
  • Aangemaakt
  • Laatste reactie

Beste reacties in dit topic

Beste reacties in dit topic

Geplaatste afbeeldingen

  • Administrator

Hele basale vraag om eens mee te beginnen: zit het traytje direct onder de softtop in de bagageruimte helemaal goed (dus omlaag, met de knoppen in hun vaste positie èn zonder dat er aan de bovenkant iets op ligt)? 
 

Als dat opgeklapt is (dus omhoog) sluit je dak niet goed. Normaal signaleert een sensor dat en doet je dak het helemaal niet, maar die sensor kun je “bypassen”. Dan heeft je softtop te weinig ruimte om het helemaal zelf te doen.

 

Klap het traytje eens in en uit (zorg dat de twee knoppen ook vast staan) en kijk of het wat uitmaakt. Je zou niet de eerste zijn die hierover struikelt...

Link naar reactie

In de kofferruimte zit een beweegbaar 'plafond' dat kan bij gesloten kap omhoog geplaatst worden zodat je meer ruimte hebt daar achterin. Daar zit ook een microswitch op voor het geval die plank niet in de juiste stand staat bij het openen van het dak. Zit daar niet iets verkeerd? Ik zou bij gesloten kap die plank eens een keer of wat op en neer bewegen met de daarvoor bedoelde knoppen aan de zijkant van plank. Daarna plank in de onderste stand en kijken of het goed gaat. Je weet maar nooit. Succes.

Link naar reactie

Dank voor het mee denken tot zover. Dat ellendige traytje, daar ben ik al eens eerder in "getuint" ik heb dat schakelaartje zelfs vastgezet aangezien ik de functie van het traytje nooit gebruik.

Ik zat zelf te denken dat de stof van het dakje misschien met de jaren wat stug is geworden, waardoor het bij openen niet meer zo soepel op vouwt waardoor het achterruit ook niet goed mee vouwt, klinkt dat logisch?

Met die gedachte ben ik al eens met softtop cleaner aan de gang gegaan, maar tot nu toe met weinig resultaat, dat wil zeggen, 8 van de 10 keer gaat het dak niet in 1 keer open, en moet ik dat " trucje " met met verschuiven van het achteruit toe passen. Maar heel soms gaat hij wel weer in een keer goed.

Nou straks maar weer eens, tussen het thuis werken door, nog eens goed analyseren. 

Link naar reactie

Zijn al je scharnierpunten van het dak wel goed gesmeerd?

Alle bewegende metalen behandel ik jaarlijks  dit goedje, alles gaat merkbaar soepeler daardoor is mijn ervaring.

https://www.toolstation.nl/search?q=WD-40 Specialist wit lithiumspuitvet 250ml

 

Voordat je het gaat smeren zou ik eerst de scharnierpunten eens goed reinigen.

https://www.toolstation.nl/zwaluw-universele-reinigingsspray/p46959

 

baat het niet dan schaadt het niet.

aangepast door bofkont
Link naar reactie

Open je het dak met een afstandsbediening? Daar zou het dan ook in kunnen zitten..... Even proberen met de knop op het dashboard.

Ik kan van mijn E85 het dak met de sleutel ab openen, echter dan moet ik er wel redelijk dicht bij staan. Anders stopt ie zo maar halverwege o.i.d..

Link naar reactie

Zit er wel voldoende hydraulische druk op? Zou overigens niet weten hoe je dit moet meten, wellicht dat andere members je kunnen adviseren.

Link naar reactie
  • 2 maanden later...

Ik heb identiek hetzelfde aan de hand. En ik weet waar het zaakje blijft hangen. Bij de mijne althans. De binnenbekleding, de hemel van het cabriodak plooit bij het openen. Die plooien zijn nogal dik en blijven op een bepaalde stand van het dak hangen achter het metalen deel waarin de sluiting zich vastgrijpt en vergrendelt bij geopende stand. Oorzaak zou de ouderdom zijn. De bevestigingen, lusjes en dergelijke die alles wat in de juiste plooi moeten houden zijn in de loop der jaren iets of wat uitgerokken met het gekende gevolg.

Link naar reactie
  • Administrator

^ Dat metalen deel tussen de rolbeugels kun je ook probleemloos weghalen. Als je even zoekt op het Engelse forum (www.z4-forum.com) moet je daar voorbeelden van kunnen terugvinden. Zoals hier: https://z4-forum.com/forum/viewtopic.php?t=106134. Er zijn zeker nog meer topics over.

Link naar reactie
2 uren geleden, Maurits zei:

^ Dat metalen deel tussen de rolbeugels kun je ook probleemloos weghalen. Als je even zoekt op het Engelse forum (www.z4-forum.com) moet je daar voorbeelden van kunnen terugvinden. Zoals hier: https://z4-forum.com/forum/viewtopic.php?t=106134. Er zijn zeker nog meer topics over.

De binnenkant van het dak zal dan niet meer blijven hangen als je dat metalen deeltje wegneemt maar dat lijkt me meer symptoombestrijding. Blijft dan trouwens het geopende dak nog op haar plaats? Of begrijp ik jou verkeerd Maurits?

Link naar reactie
  • Administrator

Nee, je begrijpt het niet verkeerd. Even inlezen op het Engelse forum laat zien dat het geopende dak dan gewoon op zijn plaats blijft. Het is inderdaad symptoombestrijding, maar makkelijker dan de binnenhemel opnieuw straktrekken.

Link naar reactie
3 uren geleden, Maurits zei:

Nee, je begrijpt het niet verkeerd. Even inlezen op het Engelse forum laat zien dat het geopende dak dan gewoon op zijn plaats blijft. Het is inderdaad symptoombestrijding, maar makkelijker dan de binnenhemel opnieuw straktrekken.

Ik had in normale omstandigheden al een afspraak gehad met mensen die aan deze cabriodaken werken, om eventueel te zien of er een oplossing voor bestaat.  Moest dat zo zijn dan zal ik het 

hier rapporteren.  Echter zal dat zijn voor na dat we terugkomen uit de Franse Alpen... (als we al binnenmogen de 15de van deze maand).

Link naar reactie
  • 1 maand later...

Ondertussen blijf ik zoeken naar een oplossing waarom mijn dak soms bij het openen blijft hangen. Ik ben er inmiddels achter waar het achterraam op blijft hangen, het is een kunstof rand achter de rolbeugels wat niet helemaal goed sluit

Ik kwam op een forum een plaatsje tegen van een Z4 waar het dak van is verwijderd, maar waar de rand waar ik het over heb goed te zien is.

Maar nu de vraag, hoe kan ik nu zorgen dat de kunststof rand weer mooi aansluit....

Schermafbeelding 2020-07-19 om 20.20.34.png

Link naar reactie
  • Administrator

Demonteren en weer opnieuw monteren? 

 

Kun je ook een plaatje maken van waar het bij jou niet mooi aansluit? Dan is er misschien meer over te zeggen.

Link naar reactie

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

  • Wie is er online   0 leden

    • Er zijn geen geregistreerde gebruikers deze pagina aan het bekijken

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.