Ga naar inhoud

Overnames voorbij in autowereld?


IvoZ3

Aanbevolen berichten

UPDATE:

Koenigsegg is nog maar nauwelijks afgehaakt en er zijn al weer twee gegadigden voor Saab. Daaronder BAIC, die door de Zweedse pers de zwarte piet krijgt toegespeeld met betrekking tot het mislukken van de deal met de sportwagenbouwer.

De tweede liefhebber is echt een liefhebber. De naam is Christopher Johnson van Merbanco die in de achterhoede kan terugvallen op zijn vader die helemaal thuis is in reorganisaties. Nieuw ronde, nieuwe kansen dus bij Saab!

*****************************

Wat is er nog zeker in het leven? Geplande overnames in de autowereld in ieder geval niet. Leek Koenigsegg Saab volledig in handen te hebben, vandaag is bekend gemaakt dat deal niet door gaat. En dat betekent dat General Motors met het Zweedse merk opgescheept zit.

Christian von Koenigsegg wijt het aan vertragingen in het proces om het Zweedse merk over te nemen. Ondanks steun in de rug van het Chinese BAIC en een lening van de Europese investeringsbank die recent nog werd goedgekeurd, is er geen toekomst voor Koenigsegg als Saab-eigenaar.

Hoe nu verder? Dat wordt kijken in een glazen bol. GM heeft al eerder aangegeven van Saab af te willen of het merk failliet te laten gaan. En dat moet nu allemaal weer opnieuw bekeken worden.

bron: topgear nieuwsbrief.

Als de economie zoals nu weer aantrekt veranderd er gewoon niks. Opel blijft GM en Saab blijft GM. Of blijft het rommelen ?

Link naar reactie
  • Reacties 14
  • Aangemaakt
  • Laatste reactie

Beste reacties in dit topic

Beste reacties in dit topic

Wordt het langzamerhand niet eens tijd dat we de amerikanen eens aangeven dat het slim zou zijn om onze europese automobielindustrie nu eens niet om zeep te helpen omdat we anders maar eens Saab Viggen jagers moeten gaan kopen? Eens kijken hoe ze reageren!

Hans

Link naar reactie

Spyker wil Saab kopen

Van onze verslaggever Michiel Haighton op 02 december '09, 18:29, bijgewerkt 02 december '09, 18:35

AMSTERDAM - Is er nou echt geen serieuze partij te vinden die wil investeren in Saab? Het lijkt er niet op. Woensdag maakte Spyker Cars bekend Saab wel te willen overnemen.

Spyker is een verliesgevende hobby van ondernemer Victor Muller (50) en de Russische bankmagnaat Vladimir Antonov (34). Het autobedrijfje verkocht in 2008 niet meer dan 48 auto’s. Binnenkort wordt de productie van Zeewolde naar het Britse Coventry overgebracht, waardoor 45 van de 135 werknemers hun baan verliezen.

Met deze stap wil Spyker kosten besparen. Hard nodig: de eerste zes maanden van 2009 boekte Spyker een verlies van 9 miljoen euro op een omzet omzet van 4 miljoen euro.

Een woordvoerder van Spyker wilde woensdag geen details geven over de overnamepoging. ‘We zijn in gesprek en in onderhandeling met General Motors over de overname van Saab’, aldus de woordvoerder.

Volgens hem trekt Spyker samen op met Convers Group, de Russische bank waarvan Antonov grootaandeelhouder is. Antonov, op wie in maart van dit jaar tijdens een aanslag nog achttien kogels werden afgevuurd, bezit 30 procent van de aandelen van Spyker.

Saab, een bedrijf met 4.500 werknemers, verkeert sinds februari van dit jaar in surseance van betaling. Sindsdien meldde zich één koper voor Saab, het Zweedse Koenigsegg. Dit bedrijf, dat net als Spyker exclusieve auto’s in zeer geringe aantallen bouwt, is inmiddels afgehaakt.

Het vooruitzicht voor de Zweedse autofabrikant Saab wordt steeds somberder. Het bedrijf heeft nog tot eind van deze maand de tijd om een serieuze koper te vinden. Als dat niet lukt, zal moederbedrijf General Motors het bedrijf ontmantelen.

Beleggers dichten een eventuele overname van Saab door Spyker ogenschijnlijk een grote kans van slagen toe. Het aandeel Spyker noteerde woensdag bijna 29 procent hoger.

Volgens de Zweedse minister voor het bedrijfsleven, Maud Olofsson, is een overname van Saab een gecompliceerde zaak. ‘Een koper moet genoeg geld hebben voor de transactie en voor de verdere ontwikkeling van het merk.’

Link naar reactie

Het zijn weliswaar mijn grootse klanten niet meer, maar ik volg de "autobouwers" nog goed... Effe mijn mening :

-Koenigsegg is gestruikeld omdat het niet voldoende fondsen kon werven om de overname van Saab te doen.

- Het chinese BIAC zit zowat overal in betrokken, ook bij de overname van Volvo zijn ze genoemd als kandidaat. Ze hebben het momenteel maar uit te kiezen : Saab, Volvo, en waarschijnlijk nog wel een hoop merken liggen te grabbel. En die Chinesen spelen dat handig, geloof me. Ze hebben nu al meer in de europese autowereld te betekenen dan je denkt.

- Spyker als overnamekandidaat voor Saab, laat me niet lachen... Als je vertrekt naar Engeland met je produktie, doe je dat niet alleen om het britse vakmanschap op te zoeken :cooltext: Trouwens de cijferanalyse hierboven zegt genoeg : iedere huisvrouw weet dat als je steeds meer uitgeeft, dan je man kan verdienen, dat het ooit slecht afloopt :unsure:

- We zijn nog lang niet klaar met de crisis in de autobouw in Europa en dus gaan er volgend jaar nog verschuivingen/sluitingen zijn. GM Antwerpen en Bochum, Volvo Gent, Fiat en Seat die eigenlijk bij de gratie van hun staatssteun het hoofd boven water houden, enz.

Binnen dit en 3 jaar zou het wereldje er wel eens heel anders kunnen uitzien en wordt Yangkie niet meer gehinderd door een Opel Zafira, maar door een Brilliance, Geely of Dongnan... We better get used to it :rolleyes:

Link naar reactie
Binnen dit en 3 jaar zou het wereldje er wel eens heel anders kunnen uitzien en wordt Yangkie niet meer gehinderd door een Opel Zafira, maar door een Brilliance, Geely of Dongnan... We better get used to it :rolleyes:

:schater::schater::schater: Ik heb gelijk maar mijn handtekening aangepast want anders blijf je bezig. :cooltext:

Link naar reactie

jemig, ik moet er toch niet aan denken, dit scenario. Straks nog meer reden om in een BMW te rijden. Als je bedenkt wat voor chinese zooi we nu al moeten gedogen. En dan straks ook op de weg? Mag toch hopen dat er nog wat kwaliteitsmerken overeind blijven.

Link naar reactie
jemig, ik moet er toch niet aan denken, dit scenario. Straks nog meer reden om in een BMW te rijden. Als je bedenkt wat voor chinese zooi we nu al moeten gedogen. En dan straks ook op de weg? Mag toch hopen dat er nog wat kwaliteitsmerken overeind blijven.

Tja, je zegt al zoiets...

Dertig jaar geleden spraken we ook zo over de Japanse wagens: toen goedkoop en onveilig, niet op de weg te houden spul.

Ga nu maar eens kijken wat een Toyota Avensis kost, of wat er in een Honda Accord steekt.

Ik bedoel maar : de chinesen zijn gewoon aan hun beurt toe.

En BTW : zij maken wel al heftig gebruik van bv. ZF CVT versnellingsbak die men ontwikkelde en leverde aan oa. de Mini.

Andere europese merken klooien liever zelf met DKG, etc.

Zij doen het in tegenstelling tot de Japanse merken niet allemaal zelf, zij zoeken en kopen de beste oplossingen voor hun produkten. Dat er dan zo'n kleintje als Volvo of Saab in het oog springt, is logisch. Meestal staan die bekend voor innovatie, trendgevoeligheid, etc. Vinden Chinezen leuk... :kisstogether:

Link naar reactie
Tja, je zegt al zoiets...

Dertig jaar geleden spraken we ook zo over de Japanse wagens: toen goedkoop en onveilig, niet op de weg te houden spul.

Ga nu maar eens kijken wat een Toyota Avensis kost, of wat er in een Honda Accord steekt.

Ik bedoel maar : de chinesen zijn gewoon aan hun beurt toe.

En na de Chinezen de Indiërs.

Link naar reactie
  • 2 weken later...

Saab stopt!

18 december 2009 | Tekst: Nic de Boer

De deal tussen Saab en Spyker gaat niet door. Dat betekent dat General Motors stopt met het merk.

General Motors trekt de stekker uit Saab nu de overname met Spyker is mislukt. Dat meldt persbureau Reuters. GM geeft in een verklaring aan dat de onderhandelingen met de Nederlanders op niets zijn uitgelopen. “Tijdens de gesprekken zijn er hobbels opgedoken die niet konden worden genomen”, aldus de verklaring van de autoreus.

“Ondanks de beste bedoelingen van alle partijen is duidelijk geworden dat er geen afspraken kunnen worden gemaakt in de vastgestelde tijd,” vertelt Nick Reilly, de baas van General Motors in Europa. GM had de deadline voor de overname van Saab op het einde van het jaar gezet.

“We zullen nauw met Saab samenwerken om Saab op een verantwoordelijke manier af te bouwen. Dat betekent dus dat er geen bankroet komt of een liqudatieproces,” voegt Reilly toe. In de fabriek in Trollhättan zijn nog drieduizend werknemers actief. In de rest van de regio rondom deze stad zullen nog vele anderen worden getroffen door het verdwijnen van het merk omdat ook veel toeleveranciers van Saab daar zetelen.

Eerder ging het Chinese BAIC er vandoor met de intellectuele rechten op de vorige 9-5 en de techniek van de 9-3. Het bedrijf kondigt aan dat deze modellen meteen in het bedrijf worden geïntegreerd. Vanaf 2011 kunnen we dus Chinese Saabs verwachten. BAIC-baas Wang Dazong verklaart dat het nog te vroeg is om te zeggen of de Chinese Saabs ook voor de export beschikbaar komen. Naar verluidt heeft Saab door de deal met de Chinezen 135 miljoen euro binnengehaald.

Martijn heeft op tijd weer een Qpé terug.

Op termijn zal de onderdelenmarkt moeilijker worden. Alhoewel de prijzen van nieuwe Saabs zullen dalen zullen er nu ook collectorsitems ontstaan hoe wrang de oorzaak ook zal zijn..... :unsure:

Blijft jammer dat een eigenwijs merk de strijd verliest.

edit:

Zag nu pas dat er ook een apart topic was geopend.

Link naar reactie
  • 4 maanden later...
Binnen dit en 3 jaar zou het wereldje er wel eens heel anders kunnen uitzien en wordt Yangkie niet meer gehinderd door een Opel Zafira, maar door een Brilliance, Geely of Dongnan... We better get used to it ;)
:schater::schater::schater: Ik heb gelijk maar mijn handtekening aangepast want anders blijf je bezig. :)

Yangkie, streep je Brilliance even door, in je signature. :thumbup:

blast from the past (2007): ze zijn niet ongerust over de botsproef van de BS6....

Link naar reactie
wie heeft dat vertaald joh? Feets? Sterring wheel?

een of andere fransoos waarschijnlijk :thumbup: . En hij bedoelde vast "stirring wheel", want het stuur roert in je hoofd als je in deze auto ergens tegenaan gaat :)

Link naar reactie

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

  • Wie is er online   0 leden

    • Er zijn geen geregistreerde gebruikers deze pagina aan het bekijken

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.