Ga naar inhoud

OBD apparatuur kopen (vervolg)


mohikaan

Aanbevolen berichten

 

Om de meldingen van controle lampjes op het dashbord te achterhalen (en deze eventueel te reseetten ) heb je een OBD tester nodig. Veel mensen willen wel een OBD tester kopen, maar het aanbod is verwarrend groot, met prijzen tussen €. 10  oplopend tot over €. 2000 voor garages/dealers.

Er is al een LEERZAAM topic over (zie boven) > Op pag 4 geeft BMWfan al een lijst met mogelijkheden. Ook ik heb me er nog eens in verdiept, hierbij de bevindingen

Link naar reactie
  • Reacties 3
  • Aangemaakt
  • Laatste reactie

Beste reacties in dit topic

Populaire dagen

Beste reacties in dit topic

In 2001 is er een nieuwe norm gekomen (OBD2) met een genormaliseerde aansluiting die nu in alle autos zit, onder het dashboard, in de buurt van het stuur. Oudere modellen, ((Z3 1996-2000) hebben dus andere aansluitingen.

De goedkoopste apparaten zijn READERS, Die kan je middels bluetooth verbinden met je mobieltje, de code uitlezen en op internet opzoeken wat die inhoudt.  Hiervoor wordt gewaarschuwd!! Niet alle goedkope chinese makelij is te vertrouwen met je kostbare ECU, Dit geldt ook voor de apps die voor 5 dollar,door een enthoustiaste amateur gemaakt kunnen zijn en al of niet expres (ipv een sadistisch virus), de ECU kan ruineren (Er lopen nog steeds gekken rond)

Voor €. 50-60 heb je al een goede reader, vaak met een database waarin je de omschrijving van de code kan lezen. Met duurdere modellen heb je meer mogelijkheden (chassis, airbag resetten etc)

Alle meters kunnen de basis gegevens van alle auto’s lezen. Daarnaast zijn er merkspecifieke codes.

Je kunt meters kopen voor een specifiek merk, die kan dus alle basiscodes lezen+ de codes voor dat merk. Duurdere meters kunnen ook de specifieke codes van meerdere merken lezen (Zie hieronder)

Veel garagisten hebben naast hun dure apparaat, ook een handmeter om op locatie te meten. Zij werken met professionele merken (tussen €. 60-€. 200). Die ze jaarlijks kunnen UPDATEN!

 

 

aangepast door mohikaan
Link naar reactie

Professionele testers o.m. van  LAUNCH, een groot merk in Amerika! Zie hun leveringsprogramma op LaunchtechUSA.com. Ze stellen o.a. bekroonde software te hebben.

 

Ze hebben ook al readers v.a €. 30. (Blue Thooth) Meer interessant zijn hun readers V,VI ,VII(=CRP123) en VIII(=CRP129).   Prijzen tussen €. 70-200

 

Op de website  http://www.obdshop.nl     kun je de specificaties van deze apparaten bekijken. Leuk is, dat je onderaan kunt aanklikken dat je wil vergelijken. Als je dat bij alle 4 doet en daarna ergens  “vergelijken” aanklikt, krijg je ze keurig in 4 kolommen (met prijzen) naast elkaar. (event. Uitprinten in A4 landscape/liggend)

 

Merk op dat model VI, 5 automerken aankan, Model VII, kan “heel veel” merken aan.

 

Bedenk wel dat je met meerdere mogelijkheden, ook de manuel goed moet bestuderen. Leuk is dat van Launch veel filmpjes op Youtube staan.

 

Ubergeil is natuurlijk hun tabletserie, met grafieken bij draaiende motor etc. (hiervoor moet je nog aanvullende software kopen). Mocht je geen Launch willen kopen, biedt dit overzicht in ieder geval weer een basis, om elders een keuze te maken.

 

aangepast door mohikaan
Link naar reactie

Let op : OBD2 is volgens een Amerikaanse norm. Het is beter een EOBD meter te kopen. Die is voor 99% gelijk.

Met beide meters kan je middels een verloopstekker) ook OBD1 uitlezen.De prijs verschillen zitten dus vnl in het aantal codes die uitgelezen en gerest kunnen worden.

De goedkoopste modellen doen alleen metingen aan de motor. (P… codes)

De duurdere modellen ook aan chassis, banden, airbag etc.

Voor de serieuze hobbyist is AUTEL ook een prettig geprijsd professioneel merk

Bijv:  https://www.obd-partner.nl/diagnoseapparatuur/diagnosecomputers/professional-obd-eobd-diagnosecomputer-elite-md702-europees 

Let op de lange(re) lijst aan codes die uitgelezen kunnen worden.

 

Ps, ik had eens een lampje voor lekke band. Na wisselen moest ik naar garage om lampje te laten resetten

aangepast door mohikaan
Link naar reactie

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

  • Wie is er online   0 leden

    • Er zijn geen geregistreerde gebruikers deze pagina aan het bekijken

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.